-

Iedereen heeft een boeiend verhaal te vertellen
 
Als journalist schreef ik het liefst over mensen. Want iedereen heeft een boeiend verhaal te vertellen en het was voor mij een uitdaging om dat naar boven te halen en helder op papier te zetten. En als de persoon in kwestie dan heel blij was met het eindresultaat, gaf mij dat veel voldoening.

Daarom overwoog ik in 2009 om levensverhalen te schrijven.


En mijn eerste klant diende zich automatisch, heel toevallig aan. 


In die tijd kwam ik, als vrijwilliger van de groep Steun bij Rouw van Humanitas Purmerend, regelmatig op bezoek bij een 91-jarige Beemsterling. De man had kort daarvoor zijn vrouw verloren en had behoefte aan een praatpaal. Hij had veel meegemaakt en wilde graag dat zijn kleinkinderen zouden kunnen lezen wat voor opa ze hadden gehad. Want ze wisten nog lang niet alles van hem.


Hij wilde zijn levensverhaal laten schrijven en wist ook al door wie...

Ik heb meteen 'ja' gezegd. Kon het mooier?
 
 
Zijn boeiende leven heb ik gedurende vijf vraaggesprekken opgetekend. Kort daarna is hij overleden. Maar hij had alles verteld wat hij wilde vertellen, daarvan ben ik overtuigd. Ik heb het verhaal geschreven en heb het aan zijn dochter overhandigd. Ze was er meer dan tevreden over. Meer aansporing om met het schrijven van levensverhalen door te gaan had ik niet nodig. 
 
Inmiddels staan er verschillende  levensverhalen op mijn naam. Uiteenlopende verhalen over uiteenlopende mensen.


Nooit zal ik vergeten dat een oude vrouw, voor wie ik het verhaal had opgetekend, mij op een vrijdagavond belde.

Ze wilde afscheid van me nemen, want, kondigde ze aan, de zondag erop zou ze er niet meer zijn… Haar hoofd wilde nog wel, maar haar lichaam niet meer. En dat kon ze niet verkroppen.

Ze wilde me vooral bedanken.

Ze was namelijk al zeventig jaar boos op haar moeder en dat had ze eindelijk van zich af kunnen praten.

Begrijpt u waarom het schrijven van levensverhalen mij zoveel voldoening geeft? 

 
Maak een afspraak voor een gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek 
 
Wilt u weten wat ik voor u kan betekenen? Maak dan een afspraak met me voor een kennismakingsgesprek. Dat is gratis en geheel vrijblijvend. Stuur een mail naar levensverhalen@marcelvanstigt.nl of bel me op 06-19475058.
  
 
 
 
‘Op een zekere dag kwam het hoofd van de school tijdens een les de klas binnen. Hij praatte even met mijn leraar en ik moest mee. Ik dacht: wat heb ik gedaan? Maar er was niets aan de hand. De meester van de zevende klas ging trouwen en er moest een toneelstukje worden opgevoerd. En ik moest daaraan meedoen. Ik moest een opoe spelen en een meisje uit de laagste klas speelde mijn kleinkind. Ik zou haar moeten vertellen dat ik een appel in één keer kon schillen en dat moest ik ook voordoen. Maar dat moest ik natuurlijk wel kunnen. Het hoofd van de school had me daarom gezegd het maar even aan mijn moeder te vragen. Thuis hadden we echter nooit appels. Mijn moeder zei daarom dat ik maar een aardappel moest nemen. Maar dat is natuurlijk heel anders. Toen ik het aan het hoofd vertelde, werd hij kwaad. ,,Je moet àppels schillen. Geen ààrdappels,'' riep hij. ,,Maar we hèbben geen appels,'' zei ik. Maar ineens hadden we thuis toch appels. Ik vermoed dat het schoolhoofd met mijn moeder heeft gesproken. Ik ben thuis gaan oefenen en ik heb het geleerd. Het is uiteindelijk goed afgelopen. Ook in het toneelstuk schilde ik de appel in één keer. Het meisje dat mijn kleinkind speelde riep: ,,Oh, oma, wat goed!'' En de hele zaal klapte. Ik was wel trots, hoor! En ik kan het nog steeds, in één keer een appel schillen.’

Samenwerking met Marian Sterke - begeleiding in de laatste levensfase
 
Het schrijven van levensverhalen heeft raakvlakken met het werk dat Marian Sterke doet. Marian Sterke begeleidt mensen in hun laatste levensfase. Ook maakt ze rouw- en bedankkaarten en levensboeken. We hebben de intentie om met elkaar samen te werken. Geïnteresseerd in Marian? Bekijk haar website: https://www.sterkestervensbegeleiding.nl/

 
 
Website Builder
mogelijk gemaakt
door Vistaprint