-
RSS

Recente posts

Oliebol
Gourmetspel
Gas
Spannend
Dood

Categorieën

Levensverhalen als herinnering
Mogelijk gemaakt door

Mijn Blog

Blijvende herinneringen aan de oorlog


Op 4 mei hebben mijn vrouw en ik het voormalige Kamp Westerbork bezocht. Een rondleiding over het terrein waar ooit houten barakken stonden, de verhalen van onze gids en de foto’s en films in het herinneringscentrum gaven een goed beeld van wat zich daar tijdens de Tweede Wereldoorlog heeft afgespeeld – voor zover dat tenminste te bevatten is.

Later op de dag keken we op de televisie achtereenvolgens naar de herdenking op de Amsterdamse Dam, een huiveringwekkende speelfilm over de oorlog en twee documentaires, waarin overlevenden van het vernietigingskamp in Treblinka en van het concentratiekamp in Amersfoort aan het woord kwamen.

Nog ooit heeft de Tweede Wereldoorlog me zo gegrepen als op de afgelopen 4 mei. Hoe dat komt? Misschien door mijn bezoek aan Kamp Westerbork, waarmee voor mij de jaarlijkse herdenking werd ingeleid. De mensen die daar tientallen jaren geleden verbleven, leefden in een permanente angst. De angst dat de trein die daar elke dinsdag vertrok ook hen een keer zou meenemen.

Misschien ook omdat de man van wie ik momenteel het levensverhaal schrijf de oorlog als jonge vent heeft meegemaakt en daar zo boeiend over kan vertellen.

Wat hij heeft verteld heb ik stilzwijgend en met grote aandacht beluisterd en opgeschreven. Mijn aantekeningen zullen uitmonden in een fiks aantal pagina’s tellend hoofdstuk over de Tweede Wereldoorlog.

Als het boek klaar is, kunnen ook zijn kinderen lezen hoe het er tijdens de Tweede Wereldoorlog aan toe is gegaan. En daarna hun kinderen. En daarna die van hen. Enzovoort, enzovoort. De herinneringen aan de oorlog blijven daardoor bewaard. Generatie na generatie.

Zo blijkt hoe belangrijk en waardevol het kan zijn een levensverhaal te laten vastleggen. Wilt u dat ook? Neem dan contact met me op voor een vrijblijvend en gratis kennismakingsgesprek (tel. 06-19475058) of kijk op www.marcelvanstigt.nl.


0 Reacties op Blijvende herinneringen aan de oorlog:

Comments RSS

Voeg een reactie toe:

Je naam:
E-mailadres: (vereist)
Website:
Reactie:
Maak je tekst groter, vetgedrukt, schuingedrukt en meer met HTML tags. Zo werkt het.
Post Comment
Website Builder
mogelijk gemaakt
door Vistaprint