-
RSS

Recente posts

Oliebol
Gourmetspel
Gas
Spannend
Dood

Categorie├źn

Levensverhalen als herinnering
Mogelijk gemaakt door

Mijn Blog

Afscheid

Haar hoofd wilde nog wel, haar lichaam wilde steeds minder. Dat kon de oude vrouw over wie ik een levensverhaal schreef niet verkroppen. Het was een prachtig mens. Klein, tengere gestalte, maar fier rechtop en gezegend met een enorme dosis relativerende humor. Van haar huisarts moest ze haar ijzertekort aanvullen. 'Heb je toevallig spijkers bij je?' vroeg ze me met een brede grijns.

Levensverhalen schrijven is mijn grote passie. Een waardevol, blijvend document maken, prachtig om te doen. De hoofdpersoon blij, de kinderen en kleinkinderen blij.

Aan tafel wordt gelachen en gehuild. En niet alles wat wordt verteld mag in het boek. 'De kinderen weten dit helemaal niet en dat moet zo blijven,' hoor ik dan. Daar houd ik me uiteraard netjes aan. 

De vrouw in kwestie was al 70 jaar boos op haar moeder. Haar verhaal kon ze aan niemand kwijt. Haar kinderen wolven het weg zodra ze erover begon. 'Ach, ma, oma was zo lief.'

Ze heeft het mij van A tot Z verteld en ze was blij dat ze eindelijk een geduldig luisterend oor had gevonden. Het was voor haar een kolossale opluchting.

Haar levensverhaal heb ik afgerond, ik hoefde niet meer bij haar langs, maar ik was nog niet van haar af. Op een vrijdagavond ging mijn telefoon en hoorde ik haar stem, een stuk matter dan normaal, maar toch krachtig. 

'Marcel,' zei ze, 'Ik wil je bedanken dat ik mijn verhaal heb kunnen doen, En ik wil meteen afscheid van je nemen, want zondag ben ik er niet meer.'

Marcel van Stigt 

  

0 Reacties op Afscheid:

Comments RSS

Voeg een reactie toe:

Je naam:
E-mailadres: (vereist)
Website:
Reactie:
Maak je tekst groter, vetgedrukt, schuingedrukt en meer met HTML tags. Zo werkt het.
Post Comment
Website Builder
mogelijk gemaakt
door Vistaprint