-
RSS

Recente posts

Verwarring
UWV
Familie
Close
Kattenkwaad

Categorieën

Levensverhalen als herinnering
Mogelijk gemaakt door

Mijn Blog

Gruwelijk

‘Ik verkies van tafel op te staan terwijl ik nog wat honger heb.’

Hoho, dit zijn niet mijn woorden. Onmogelijk. Nee, het was wijlen topgastronoom Paul Bocuse die zich dit ooit heeft laten ontvallen. Tientallen jaren geleden was hij een van de twijfelachtige inspiratiebronnen achter een nieuwe trend: de Nouvelle Cuisine. 

Het was gruwelijk.

Want wat leverde de Nouvelle Cuisine op? Alles in het klein. Als hoofdgerecht bijvoorbeeld een maagdelijk wit bord met daarop, als je héél goed keek, een minuscuul stukje vlees of vis, twee geblancheerde worteltjes met wat snippertjes peterselie en, als je geluk had, een gevierendeeld spruitje. 

Meer niet.

Menig restaurantgast wankelde na de laatste gang gierend van de honger naar zijn auto, reed rechtstreeks naar een FEBO- automatiek en wierp met trillende handen wat munten in de gleuf om in godsnaam maar een paar kalfskroketten naar binnen te werken. 

Het is mij in mijn tienertijd ook een keer overkomen. Mijn ouders hadden lucht gekregen van de nieuwe trend en wilden het best eens proberen. In een chique etablissement dat met de Nouvelle Cuisine koketteerde schoven we aan. Ik draaikontte ongemakkelijk op mijn stoel en keek achterdochtig om me heen. Ik vertrouwde het niet. 

Dat het voorgerecht niet zo uitbundig was, kon ik nog wel begrijpen – daar was het een voorgerecht voor. Maar toen kwam het hoofdgerecht. Wat er op mijn bord lag, weet ik niet meer (en zonder vergrootglas had ik het toen ook niet kunnen weten), maar ik weet nog wel dat het in drie hapjes op was. Wat een ontgoocheling.  

Ook mijn ouders moesten toegeven dat het niet de bedoeling kon zijn dat je met een grotendeels lege maag een restaurant binnenkomt en zo ook weer vertrekt. De Nouvelle Cuisine hebben we afgezworen. En velen met ons. De trend waaide over. Gelukkig maar. 

Marcel van Stigt
   

0 Reacties op Gruwelijk:

Comments RSS

Voeg een reactie toe:

Je naam:
E-mailadres: (vereist)
Website:
Reactie:
Maak je tekst groter, vetgedrukt, schuingedrukt en meer met HTML tags. Zo werkt het.
Post Comment
Website Builder
mogelijk gemaakt
door Vistaprint