-
RSS

Recente posts

Verwarring
UWV
Familie
Close
Kattenkwaad

Categorieën

Levensverhalen als herinnering
Mogelijk gemaakt door

Mijn Blog

Feestvarken

Ik had hem 's ochtends al in de keuken zien liggen. Gewrongen in een rare bocht, de tong half uit de bek. Een speenvarken. Heel erg dood. Hij lag in een grote, zinken teil die zolang in een hoek was gezet. Er stond een bodempje water in dat was vermengd met bloed. De link was snel gelegd. Ik stond oog in oog met datgene wat het hoogtepunt van het kerstdiner zou moeten worden. Mijn maag draaide zich een paar slagen om. 

Het beeld kreeg ik de rest van de dag niet meer uit mijn hoofd. En de gedachte dat het arme dier ‘s avonds geroosterd of gebraden prominent op tafel zou staan om te worden opgegeten al helemaal niet. Maar ik zou er toch aan moeten geloven. Ik was te gast bij een - letterlijk - verre familie in Zuid-Spanje. En ja, wat doe je dan?

De knoop in mijn maag werd strakker aangedraaid naarmate het sein om aan tafel te gaan dichterbij kwam. Tegen achten was het zover. Behoedzaam naderde ik de tafel. De kust was veilig. Tenminste, vooralsnog. Het voorgerecht werd geserveerd, een onschuldig ogende groentesoep. De familie begon lustig te lepelen. Zelf hield ik het bij kleine hapjes. Mijn eetlust was bij de wortel afgekapt. En toen de lege borden werden verzameld en er ruimte op tafel werd gemaakt, was het zover. 

Op een zilveren schaal droeg de vader hem binnen. Het speenvarken lag uitgestrekt op zijn buik en was geheel bruin gebraden met hier en daar een zwart geblakerd plekje. Met een zo stoïcijns mogelijk gezicht, wanhopig denkend aan bossen met geurige dennenbomen, heb ik het mij toebedeelde stuk – gesneden uit de linkerflank – naar binnen gewerkt. Met tanden zo lang als tentstokken. Ik slaakte ongemerkt een bevrijdende zucht toen het voorbij was.

De schaal was inmiddels een beetje gedraaid. De kop, die daar nog op lag, keek me met half dichte, doffe ogen recht in mijn gezicht aan. Even dacht ik dat er een smalende blik in verscheen. Maar dat kan verbeelding zijn geweest. 

Marcel van Stigt


1 Reactie op Feestvarken:

Comments RSS
repliche rolex orologi on zaterdag 30 maart 2019 5:47
We can use some tips to get rid from mosquitoes and can kill mosquitoes by using special products.
Reageren op een reactie

Voeg een reactie toe:

Je naam:
E-mailadres: (vereist)
Website:
Reactie:
Maak je tekst groter, vetgedrukt, schuingedrukt en meer met HTML tags. Zo werkt het.
Post Comment
Website Builder
mogelijk gemaakt
door Vistaprint