-
RSS

Recente posts

Verwarring
UWV
Familie
Close
Kattenkwaad

Categorieën

Levensverhalen als herinnering
Mogelijk gemaakt door

Mijn Blog

Proeftijd

Het is één van mijn grootste liefdes: spareribs. Bij voorkeur zo pittig gemarineerd dat de stoom van mijn rug afslaat. Deze hete liefde is pakweg 35 jaar geleden ontloken als een narcis op een zonnige lentedag.  Ik nam afscheid van mijn baan bij Buma/Stemra en realiseerde een jongensdroom. Ik ging als journalist bij een krant werken. Meteen in mijn proeftijd moest - nee: mocht - ik een kroegblaadje vol cafépraat en flauwe grappen upgraden tot een volwaardige horecakrant met aandacht voor de betere restaurants en de ontwikkelingen in de gastronomie. Die betere restaurants bezocht ik voor een artikel en dan schoof ik vaak meteen aan voor een gratis diner.

Met recht een proeftijd.

De krant verscheen in Amsterdam en ik kwam in aanraking met een keur aan internationaal getinte etablissementen. Zoals een Indiaas toprestaurant. De eigenaar trakteerde me op een uitgekiend vijfgangendiner en bleef van voorafje tot dessert zwijgend tegenover me zitten. Met zijn ogen volgde hij de op- en neergaande beweging van mijn vork van bord naar mond en weer terug. Na elke hap keek hij me vol verwachting aan. Daar werd ik behoorlijk nerveus van, maar ik hield me groot.

Ik hopte van restaurant naar eetcafé en van eetcafé naar brasserie. Op een, naar later zou blijken, historische dag belandde ik in een restaurant waar je je onbeperkt te buiten kon gaan aan spareribs. Geloof het of niet, maar spareribs had ik nog nooit gegeten. Zelfs niet beperkt – een term die, als het om eten gaat, overigens niet in mijn woordenboek voorkomt. 

De spareribs waren in chilisaus gemarineerd en smaakten ongelooflijk lekker. Wat een openbaring. De serveerster zorgde om de tien minuten voor nieuwe aanvoer. Na de vijfde keer, toen mijn bord alweer leeg was, begon ze een beetje te zuchten. Uit beleefdheid, en omdat mensen van naburige tafels elkaar af en toe aanstootten en steels mijn kant opkeken, ben ik maar gestopt. 

Het werd een lovend verhaal in mijn krant, geschreven met een roze bril op mijn neus. Mijn liefde voor spareribs was geboren. En die liefde duurt nog altijd voort.

Marcel van Stigt


3 Reacties op Proeftijd:

Comments RSS
Ingrid on vrijdag 4 januari 2019 17:31
Met deze Liefde weet ik wel raad................. Ik kan ze met alle liefde voor je marineren en sissend op de barbecue roosteren.
Reageren op een reactie
 
Marcel on vrijdag 4 januari 2019 20:01
Kan nauwelijks wachten tot het zover is.


replique omega montres on zaterdag 30 maart 2019 18:21
Blessings today and always.
Reageren op een reactie

Voeg een reactie toe:

Je naam:
E-mailadres: (vereist)
Website:
Reactie:
Maak je tekst groter, vetgedrukt, schuingedrukt en meer met HTML tags. Zo werkt het.
Post Comment
Website Builder
mogelijk gemaakt
door Vistaprint