-
RSS

Recente posts

Kattenkwaad
Timing
Verhalen
Ballen
Veters

Categorie├źn

Levensverhalen als herinnering
Mogelijk gemaakt door

Mijn Blog

Paraat

Bij de keuring voor de militaire dienst wilde ik al snel weglopen. Een arrogante officier - eenzelfde pleonasme als rood bloed, een gele boterbloem of een houten boomstam - sprak zijn gehoor 's ochtends toe en zei, heel laatdunkend, 'dat er ook altijd van die types zijn die in hun diensttijd in de keuken willen werken'. 

Zo'n type was ik.

De rest van de dag verliep best goed. Vooral de test om morsecodesignalen te vertalen doorstond ik met glans. Het was een soort afvalrace en uiteindelijk bleef ik met nog twee jongens over. Het ging me verbazingwekkend gemakkelijk af.

Maar toen besefte ik ineens: ja, wacht even, straks win ik en word ik in het leger gebombardeerd tot marconist. Zit ik de godganse dag lange en korte piepjes te ontcijferen. Geen zin in. Ik maakte expres twee fouten en was 'af''. Mooi zo.

Tijdens de ogentest die daarna volgde heb ik de boel ronduit geflest. Oké, mijn zicht was toen al niet best, maar ik heb net gedaan alsof ik louter vage contouren zag in plaats van letters. Ze trapten erin.

Na twee weken kwam de bevrijdende uitslag. Ik was goedgekeurd, maar wel met de status 'buitengewoon dienstplichtig'. Oftewel: de militaire dienst ging aan mij voorbij. Alleen in geval van oorlog zou ik worden opgeroepen. 

In die tijd trokken de kapitalistische en communistische landen niet bepaald broederlijk met elkaar op. De kans dat de Verenigde Staten en de Sovjet-Unie elkaar in de haren zouden vliegen was aanwezig. En dan moest Europa, inclusief Nederland, meedoen.

Ik bleef 24 uur per dag alert. Sliep - in gevechtstenue - onbewust licht omdat ik niet door alarmerend telefoongerinkel heen wilde slapen. De Koude Oorlog werd echter afgeblazen en dus hoefde ik niet in actie te komen. Tenminste, dat nam ik aan.

Het is nu jaren later. Ik ben 57 en eigenlijk verwacht ik geen telefoontje meer.

Marcel van Stigt 


0 Reacties op Paraat:

Comments RSS

Voeg een reactie toe:

Je naam:
E-mailadres: (vereist)
Website:
Reactie:
Maak je tekst groter, vetgedrukt, schuingedrukt en meer met HTML tags. Zo werkt het.
Post Comment
Website Builder
mogelijk gemaakt
door Vistaprint