-
RSS

Recente posts

Kattenkwaad
Timing
Verhalen
Ballen
Veters

Categorie├źn

Levensverhalen als herinnering
Mogelijk gemaakt door

Mijn Blog

Polonaise

Ruim 30 jaar geleden trouwde mijn oudste broer in Portugal met de grote liefde die hij daar tijdens een vakantie had ontmoet. We waren er allemaal bij en namen haar de dag na de bruiloft mee naar Nederland. Het was februari, het vroor en toen het vliegtuig de landing inzette kon ik mijn verse schoonzus door het raampje mooi op een oer-Hollands fenomeen wijzen. 'Look', zei ik in ragfijn Engels, 'People skating on ice.' Ze wist niet wat ze zag.

De meest wonderlijke Hollandse traditie moest toen nog komen.

We waren bij een trouwfeest van een neef en daar gebeurde het. Met grote ogen en half open mond bekeek mijn schoonzus hoe de gasten een steeds langere sliert vormden en met de handen op de schouders van hun voorganger door de zaal begonnen te lopen. Het was haar eerste kennismaking met de polonaise.

Dit viel niet uit te leggen. 

De polonaise houdt al eeuwenlang stand. Ik stort me er altijd heel coöperatief in. Behalve die ene keer toen ik met enkele vrienden - we waren in de 20 - te gast was bij een nogal oubollig feest. We hadden liever in een kroeg gezeten. 

Zuchtend sloten we aan in de menselijke ketting, want daar viel niet aan te ontkomen. Met gezichten die op onweer stonden. Een probleem was dat er video-opnamen werden gemaakt. We konden natuurlijk niet met chagrijnige hoofden worden vastgelegd. Dus zodra de camera op ons werd gericht lieten we ons van onze meest uitbundige en vrolijke kant zien. Alsof we de avond van ons leven hadden. Om daarna weer in te zakken.

De polonaise hoort natuurlijk vooral bij carnaval. Dat werd ook bij mijn kinderen op de lagere school gevierd. 'Jullie gaan in de polonaise lopen', werd er op een zeker moment aangekondigd. Mijn zoon zag dat niet zitten en maakte dat meteen duidelijk: 'Ik wíl niet in de punaise lopen!', riep hij.

Marcel van Stigt


1 Reactie op Polonaise:

Comments RSS
replica tag heuer watches on zaterdag 30 maart 2019 18:34
I am unable to wait around to find out just what else you've got available for people.
Reageren op een reactie

Voeg een reactie toe:

Je naam:
E-mailadres: (vereist)
Website:
Reactie:
Maak je tekst groter, vetgedrukt, schuingedrukt en meer met HTML tags. Zo werkt het.
Post Comment
Website Builder
mogelijk gemaakt
door Vistaprint