-
RSS

Recente posts

Verwarring
UWV
Familie
Close
Kattenkwaad

Categorieën

Levensverhalen als herinnering
Mogelijk gemaakt door

Mijn Blog

Toptelevisie

Mijn kinderen en ik hebben een prachtig tv-programma ontdekt. Love Nature. Non-stop natuurdocumentaires over het wel en (vooral) wee van allerlei dieren in allerlei oorden. Gisteren gekeken naar pa en ma adelaar met twee opgroeiende jonkies, bivakkerend in een nest hoog tegen een steile berg. Ze hadden best trek. En dus vloog pa erop uit om boodschappen te doen. Majestueus zwevend door de lucht speurde hij de grond af. Op vijf kilometer afstand zag hij een konijntje huppelen - ja ja, adelaars hebben een scherpe blik - en dat zou snel voorgoed zijn uitgehuppeld. 

Het maakt me nooit wat ik krijg voorgeschoteld. Ik vind het allemaal even leuk en boeiend. De territoriumdrift van de Bengaalse broodboombaviaan? Prima. De overlevingstactiek van de ijzerzaagtandhaai? Laat maar komen. Het slome paargedrag van de lamzaklibelle? Mag ook.

Soms zitten er tragische beelden tussen. Zeven aasgieren die zich op een uitgeputte, kansloze gems storten. Ze vreten hem tot op het bot kaal, begeleid door stemmige vioolmuziek.

Dieren kunnen ook op mijn lachspieren werken. Vooral vissen. Zo’n stikchagrijnig smoelwerk. Slechte nacht gehad, niet lekker uitgeslapen. Héérlijk.

Vroeger al kon ik onbedaarlijk lachen om dieren. Had ik mijn 8-jarige neef meegenomen naar het Dolfinarium in Harderwijk en stonden we te kijken bij de zeekoeien. Van die enorme zitzakken met een kop erop. Een zo'n beest kroop vanuit het bassin op een plateau, richtte zich traag op en liet zich kreunend achterover in het water vallen. Dat herhaalde hij keer op keer. Ik kreeg de slappe lach en het publiek keek me al snel verwonderd aan. Mijn neef zag de lol er ook niet helemaal van in.

Ook als ik thuis naar Love Nature kijk schiet ik regelmatig in de lach. Mijn kinderen kijken daar niet van op. Ze zijn wel wat gewend.

 
Marcel van Stigt  

0 Reacties op Toptelevisie:

Comments RSS

Voeg een reactie toe:

Je naam:
E-mailadres: (vereist)
Website:
Reactie:
Maak je tekst groter, vetgedrukt, schuingedrukt en meer met HTML tags. Zo werkt het.
Post Comment
Website Builder
mogelijk gemaakt
door Vistaprint