-
RSS

Recente posts

Kattenkwaad
Timing
Verhalen
Ballen
Veters

Categorie├źn

Levensverhalen als herinnering
Mogelijk gemaakt door

Mijn Blog

Trouw

In mijn oogarts - dokter Oei - heb ik zo veel vertrouwen dat ik hem al bijna 40 jaar achterna reis, waar hij met zijn praktijk ook gaat zitten. Mijn vertrouwen is gestoeld op zijn deskundigheid en de zekerheid waarmee hij zijn diagnoses stelt. En deskundig, dat moet je als oogarts echt zijn als je tot mij bent veroordeeld. Want ik kamp met de oogafwijking keratoconus; mijn hoorvliezen hebben niet de vorm van een bol maar van een kegel en hangen wat sloom naar beneden. Daarnaast ligt bij mij glaucoom op de loer.

Ga er maar aanstaan.

Diverse opticiens en contactlensspecialisten hebben vroeger geprobeerd mijn oogsterkte te meten. Binnen 1 minuut zag ik zweetdruppeltjes over hun voorhoofd lopen. Ze kwamen er niet uit en de apparatuur die ze gebruikten sloeg op tilt. Dokter Oei checkte mijn ogen handmatig met een simpel lampje en wist na één kennersblik genoeg.

Dokter Oei is over de 90 en in mijn beleving is hij de laatste 40 jaar nauwelijks veranderd. Hooguit wat strammer en kaler, en de witte haren winnen terrein op de grijze en zwarte. Nog steeds staan mijn gegevens in hanenpoten op een kaart. En nog steeds weet hij ingewikkelde zaken beeldend uit te leggen. 'Meneer Van Stigt, uw hoornvliezen hangen, maar die nieuwe lenzen duwen ze als een BH op zijn plaats.' 

Los van zijn vakmanschap vind ik dokter Oei een enorm leuke vent, ook al is het een wat nurkse, stoïcijnse Chinees. Ooit heb ik dat precies in die bewoordingen in een spontane bui toevertrouwd aan de Hollandse medewerkster die toen al de afspraken regelde. Ze vond het leuk om te horen. Vooral omdat ze met hem is getrouwd.

Vanmiddag was ik weer bij Oei op controle. Hij deed wat onderzoeken en zei geruststellend dat mijn ogen er goed uitzagen. Ik schudde zijn benige, broze hand ter afscheid en liet mij in het voorbijgaan ontvallen dat ik erg blij met hem ben. 'Maar ik ben al bijna 40 jaar blij met u', zei ik erachteraan.

Volgens mij hoorde ik hem even lachen.

Marcel van Stigt 

2 Reacties op Trouw:

Comments RSS
Maureen on woensdag 19 juni 2019 21:01
Geweldig. Ik ken de naam nog uit mijn jeugd en ik vind het mooi om te horen dat hij nog steeds aan het werk is.
Reageren op een reactie
 
Marcel van Stigt on donderdag 20 juni 2019 20:13
Ja, still going strong. Op naar de 100!

Voeg een reactie toe:

Je naam:
E-mailadres: (vereist)
Website:
Reactie:
Maak je tekst groter, vetgedrukt, schuingedrukt en meer met HTML tags. Zo werkt het.
Post Comment
Website Builder
mogelijk gemaakt
door Vistaprint