-
RSS

Recente posts

Kattenkwaad
Timing
Verhalen
Ballen
Veters

Categorie├źn

Levensverhalen als herinnering
Mogelijk gemaakt door

Mijn Blog

Jazz (2)

Het was broeierig warm in New Orleans. De combinatie van hete zon en hoge luchtvochtigheid eiste zijn tol. Na een kwartier sjokken - het tempo laag houden is meer dan verstandig - stond het zweet al op zijn rug. Maar ik kwam voor de jazz en daarvoor moest ik toch echt de deur uit; niemand kwam bij mij in de hotelkamer spelen.

Op vrijwel elke hoek van de straat stonden muzikanten te spelen. Met een plastic bakje voor de 'tips' nadrukkelijk in beeld. Want ze waren niet alleen straatartiest, ze waren ook straatarm. 

In de binnenlocaties werd er wat minder dwingend om een financiële bijdrage gevraagd; daar traden de meer gefortuneerde artiesten op die door de café- of restauranthouders werden ingehuurd en betaald.

De muzikanten uit New Orleans zijn stuk voor stuk showmannen - sorry dames, op een enkele danseres na ben ik geen enkele vrouwelijke artiest tegengekomen. Niet zelden lopen ze midden in een optreden al spelend de zaal in om in ganzenpas een kleine polonaise te houden. Tot groot vermaak van het publiek. Of ze gaan tussen de toehoorders zitten en spelen daar hun riedeltje.

Een enkele muzikant is niet zo met zijn publiek bezig. Ik herinner mij een contrabassist die op zijn snaren een strak ritme aanhield, maar tegelijkertijd zijn ogen net zo strak gericht hield op een televisiescherm links boven hem. Daarop was een basketbalwedstrijd te zien.

Mijn mooiste herinnering is een avond in een café waar een bluesband zou optreden. Een man met zonnebril en wit-rode stok kwam binnen en zocht tastend en schuifelend zijn weg. Een barman schoot te hulp en nam hem bij de arm. Sympathiek, dacht ik. Die man krijgt natuurlijk een mooi plekje aan de bar.

Het werd niet de bar. De man werd begeleid naar het podium, stapte erop en kreeg een gitaar in zijn handen gedrukt. Het was de hoofdgast van de avond. Ondersteund door een bassist en drummer zette hij een snerpend bluesnummer in. 

Topavond gehad.

Zelf heb ik een paar jaar gitaarles gehad. De snaren heb ik nooit kunnen vinden. Laat staan blind.

Marcel van Stigt 


0 Reacties op Jazz (2):

Comments RSS

Voeg een reactie toe:

Je naam:
E-mailadres: (vereist)
Website:
Reactie:
Maak je tekst groter, vetgedrukt, schuingedrukt en meer met HTML tags. Zo werkt het.
Post Comment
Website Builder
mogelijk gemaakt
door Vistaprint