-
RSS

Recente posts

Kattenkwaad
Timing
Verhalen
Ballen
Veters

Categorieën

Levensverhalen als herinnering
Mogelijk gemaakt door

Mijn Blog

Ballen

Het gebeurde op een opruimmiddag. In een van de kasten lag zomaar een setje jeu de boules-ballen. De dagelijkse wandeling tijdens de lunchpauze hebben we meteen ingeruild voor een wedstrijd jeu de boules. Dus niet zo’n gezapig potje zoals je dat op Franse campings ziet. Nee, een wédstrijd. Met een wínnaar.
 
Alle vier blijken we van een specifieke tactiek uit te gaan om met de winst te kunnen strijken. Hans Hurkmans is PSV-fan en –kenner. Alles wijst erop dat hij de speelwijze waarmee de Eindhovense ploeg vorig seizoen bijna landskampioen werd tot op het bot heeft geanalyseerd en toepast. Lang lijkt hij een verloren partij te spelen. Maar in de laatste seconden slaat hij genadeloos toe, net op het moment dat we al op het punt staan om onze werkplek weer op te zoeken. Dan trekt hij toch nog minimaal een gelijkspel naar zich toe. 

Lisa van Campenhout vertolkt met glans de rol van naïeve non-sporter die geen ervaring heeft met balspelen en al helemaal niet met jeu de boules en van wie we dan ook maar niet te veel moeten verwachten. Toch scoort ze punt na punt. Ze ziet zelfs kans om vanaf ruim honderd meter het witte balletje in haar voordeel weg te stoten. En altijd weer schalt dan de stem van Herman Kuiphof door mijn hoofd, commentator van de WK-finale in 1974 die na het laatste fluitsignaal verzuchtte: ‘Zijn we er toch weer ingetuind!’
 
Kim Posthumus is ronduit onpeilbaar en onvoorspelbaar. Spectaculaire worpen met het ruimtelijke inzicht van een landmeter wisselt ze af met in-trieste afzwaaiers, melige buien met grimmige verbetenheid. Niet zelden gooit ze voor haar beurt en zet daarmee haar tegenstander die nét wilde gooien op het verkeerde been. 

En ik? Ook ik stel alles in het werk om punten te scoren – bij voorkeur met een bovenhandse, risicovolle worp - en tegenstanders te manipuleren. Al te veel succes heb ik er niet mee. 

De komende dagen probeer ik mijn kansen te pakken. Mijn laatste, want donderdag neem ik afscheid van NCOI. Dan zeg ik: ‘Tot ziens!’ Of, op zijn Amsterdams: ‘De ballen!’ 

Marcel van Stigt             

 

0 Reacties op Ballen:

Comments RSS

Voeg een reactie toe:

Je naam:
E-mailadres: (vereist)
Website:
Reactie:
Maak je tekst groter, vetgedrukt, schuingedrukt en meer met HTML tags. Zo werkt het.
Post Comment
Website Builder
mogelijk gemaakt
door Vistaprint