-
RSS

Recente posts

Bont
Golf
Visitekaartjes
Intocht
Stil

Categorie├źn

Levensverhalen als herinnering
Mogelijk gemaakt door

Mijn Blog

Intocht

Zomaar twee intochten van Sinterklaas heb ik dit weekend meegemaakt. Zaterdag was ik erbij toen onze bebaarde kindervriend arriveerde in Landsmeer. Ik was daar beroepshalve om een verslag te maken voor de krant die in dit dorp uitkomt. 
 
Sint arriveerde via het rimpelloze meer De Breek richting grasveld, waar onder een bleek zonnetje drommen kinderen met hun ouders en opa's en oma's stonden te wachten. De plaatselijke muziekvereniging speelde alle bekende liedjes en de Sint werd officieel ontvangen door de burgemeester.

Pieten deelden snoep uit en op de parkeerplaats stonden kraampjes met Surinaamse snacks en warme chocolademelk. Een ludieke combinatie waaraan ik me overigens niet heb gewaagd.

Eenmaal alle handen geschud begon Sint aan een optocht, met een majorettekorps voorop, door het dorp. Ter afsluiting werden de jongste kinderen getrakteerd op een feestje in het Dorpshuis.

Vandaag was ik getuige van de intocht in Purmerend. Vanuit mijn woonkamer zag ik Sint en zijn Pieten, met in hun spoor heel veel mensen, door de straat trekken. Op de Koemarkt, het grote horecaplein, voegden ze zich in de festiviteiten die daar al waren begonnen.

Massale feestvreugde. Kinderen blij, ouders blij.

Ooit, in mijn vorige leven als journalist, beleefde ik de intocht mee in een piepklein dorpje, een breed kanaal bijna voor de deur.

Sint en een Piet namen de pont en bereikten zo de overkant. Even uitkijken met de weg oversteken en toen liepen ze het wegrestaurant in. Sint en Piet bleven een klein uurtje hangen en lieten voor elk kind een klein zakje met snoep achter.

Een van de moeders, kennelijk gewend aan stadse intochten, aarzelde even en liep daarna naar de restauranteigenaar. Waarom het allemaal zo karig was, wilde ze weten. 

De eigenaar keek haar neutraal aan en zei: 'Tja, de intocht wordt bekostigd door de plaatselijke middenstand. En dat ben ik.'

Marcel van Stigt


0 Reacties op Intocht:

Comments RSS

Voeg een reactie toe:

Je naam:
E-mailadres: (vereist)
Website:
Reactie:
Maak je tekst groter, vetgedrukt, schuingedrukt en meer met HTML tags. Zo werkt het.
Post Comment
Website Builder
mogelijk gemaakt
door Vistaprint