-
RSS

Recente posts

Bont
Golf
Visitekaartjes
Intocht
Stil

Categorie├źn

Levensverhalen als herinnering
Mogelijk gemaakt door

Mijn Blog

Visitekaartjes

Als rasechte Amsterdammer heb ik niet zo veel met Rotterdam. Ja, wel als het op voetballen aankomt. Ajax en Feijenoord. Zoals het nu in de competitie verloopt, dat zie ik graag. Ik zie raakvlakken met de wet van de communicerende vaten: Ajax en Feijenoord stijgen tegelijkertijd tot hetzelfde niveau; Ajax in het linker-, Feijenoord in het rechter rijtje. Zo is de boel mooi in balans.

Ja, sorry hoor, ik kan het niet laten.

Maar toch, diep in mijn hart hoop ik dat Feijenoord weer de geduchte tegenstander wordt die het ooit was. Dan gaat de strijd om de kampioenstitel gewoon weer om Ajax en Feijenoord.

Twee keer per jaar kom ik in Rotterdam. Mijn oogkliniek zit daar namelijk. En onderweg door deze héérlijke stad gebeuren verrassend mooie dingen.

Ik doel op de tramconducteurs. Het zijn bijna de meest vriendelijke, servicegerichte medewerkers die ik ooit heb ontmoet. En geloof me, ik ontmoet jaarlijks erg veel medewerkers.

De eerste keer dat ik bij Rotterdam CS in de tram stapte viel het me meteen op. Er liep een conducteur heen en weer die elke passagier vriendelijk gedag zei en desgevraagd de weg wees. 

Ook daarna zetten de RET-conducteurs Rotterdam in een stralend licht. Elke keer weer. Het was dus geen toevalstreffer. Ze helpen ontredderde toeristen met in- en uitchecken. Ze tillen kinderwagens naar binnen en naar buiten. Ze geven oudere mensen een arm. En altijd met hetzelfde geduld.

Mij moeten ze ook regelmatig bijstaan. In Rotterdam is het namelijk zo geregeld dat trams met hetzelfde nummer of de ene of de andere kant de stad inrijden. Terwijl het Amsterdam CS gewoon het start- of eindpunt is. 
 
Als ik na een halfjaar weer in Rotterdam ben en naar de perrons loop, weet ik nog wel dat ik tram 23 moet hebben. Maar niet aan welke kant van de rails ik ook alweer moet staan. Geheid sta ik verkeerd en ga ik de verkeerde kant op. Daar kom ik dan na vier, vijf haltes achter. Maar de conducteur die ik aanklamp helpt me altijd om alsnog de juiste tram naar de kliniek te pakken.

De RET-conducteurs zijn de visitekaartjes van Rotterdam. Maar het tramverkeer in Amsterdam is beter geregeld. Véél beter.

Marcel van Stigt

0 Reacties op Visitekaartjes:

Comments RSS

Voeg een reactie toe:

Je naam:
E-mailadres: (vereist)
Website:
Reactie:
Maak je tekst groter, vetgedrukt, schuingedrukt en meer met HTML tags. Zo werkt het.
Post Comment
Website Builder
mogelijk gemaakt
door Vistaprint